HTML

Isten hozott

Kemény Bertalan öröksége az Országos Falugondnoki Hálózat. Ha meg akarjuk érteni nemzetünket, vidékre kell mennünk. Ha építeni akarjuk a nemzetünket, vidéken kell kezdjük. Tennivaló pedig akad bőven!

Kommentek

  • Zizzenő: Ma hallottam a faluról a Kossuth rádióban. Nézem a képeket, és csak bámulok. Csodásak a képek. Gra... (2014.03.20. 19:28) EGY ÚJ CIGÁNY POLITIKAI KONCEPCIÓ ALAPJAI
  • falufejlesztes: @tbsp: Kedves Tibor Nagyon örültem a jelentkezésednek. Legközelebb május 26-án, csütörtökön, 14 ór... (2011.05.15. 15:41) Megújuló Társaság
  • dzsilla: remek írás! egyébként meg pont ma olvastam egy interjút, azt hiszem valamennyire kapcsolódik a tém... (2011.02.09. 13:58) ALUSZNAK NÉMÁN A FALUK
  • Alízium: Érdekes témák ígérkeznek. Kár, hogy kevesen hallanak ezekről az előadásokról! (2009.11.09. 13:44) CSÜTÖRTÖKI ISKOLA 2009 ŐSZ
  • Ződgyík: Kellemes az atmoszféra. Érdekes volt végignézni a képeket. Tetszik, hogy nem hagynak semmit az eny... (2009.09.26. 14:14) Az önfenntartó falu

Linkajánló

Megújuló Társaság

2008.02.15. 17:35 falufejlesztes

A megújuló Falufejlesztési Társaság

 

Megtartotta beszámoló és tisztújító közgyűlését a Falufejlesztési Társaság Budapesten a Magyar Építőművészek Szövetsége székházában 2008. január 24-én. Megválasztottuk az új elnökséget, mely Kemény Berci szellemében folytatja a munkálkodást, törekedve a helyi közösségekben való gyökeres jelenlétre.

A megválasztott elnök, Krizsán András, Kós Károly díjas építész megfogalmazta a Társaság legfőbb célját:

-         „ Az innovatív, megújuló magyar falu jövőképén” munkálkodni, úgy mintha 300 évig élnénk…

-          A jövőbeli tevékenység főbb formáit:  a különféle falumegújítási, falufejlesztő, közösségfejlesztő szakemberekkel, szakmai műhelyekkel történő tudatos partnerség építés, az integráció, a Falufejlesztési Társaság tudatos jelenléte, képviselete és Kemény Berci felejthetetlen emberi, módszertani öröksége, a „homálybogozás” folytatása.

 

Tiszteletbeli elnökünk Dr.Miklóssy Endre, regionális településtervező, egyetemi tanár, esszéíró, aki Kemény Berci munkatársa, barátja, harcostársa volt mintegy 30 éven át és nem utolsó sorban a Falufejlesztési Társaság alapító tagja, mint bizonyosan sokak előtt ismert.
Helyzetértékelésében kifejtette, hogy a Társaság legfőbb értéke mindig is az informális kapcsolati háló volt, melynek meg van az a veszélye, hogy az értékek elszállnak, akárcsak a falukutatásra vagy más önszerveződő tevékenységre utalunk, noha úgy általában ma Magyarországon keveset tudunk a faluról, ezért is van szükség a Társaság megújulására. Hasznossá kell tenni magunkat, meg kell teremteni a kapcsolatot a kezdeményező önszervező erőkkel. pl. a népfőiskolai mozgalommal, tervezési, pályázati segítséget nyújtani a hozzánk fordulóknak.  A Társaság megújulásában a legfontosabb értelmes feladatunk a fiatalok bevonása kell legyen.
Az elnökség tagjai állást foglaltak abban, hogy a Társaságnak nyitnia kell a felemelkedés érdekében.
Elkészült egy új adatbázis , cím , tag és levelezőlista, a Falufejlesztési Társaság e-mail címe, Maya Carmen jóvoltából, aki színtén tagja lett az új elnökségnek.
Régi-új elnökségi tag, tapasztalt csapatember Nagy Júlia, aki a civil kapcsolatépítésben, és a felnőttképzésben is jártas, valamint tartja a kapcsolatot a hazai népfőiskolai mozgalommal. Új elnökségi tag lett Csörszné Zelenák Katalin, aki közvetlenül több száz falu-tanyagondnokkal dolgozik együtt napi munkája során.
Az elnökségben köszönthetjük Nyitrai Ákos építész üzemmérnököt, több falumegújítási program résztvevőjét, kezdeményezőjét, tervezőjét, és egyben végrehajtóját, tapasztalt szakembert, aki hozzá akar járulni ahhoz, hogy a falvak életét fenntartható folyamatok csapatban, együtt cselekedve valósulhassanak meg.
A Felügyelő Bizottság három tagú, elnöke: Jávor Károly kerttervező és tájrendező mérnök, vidékfejlesztő. Tagjai Labbancz Mariann területfejlesztő és  Szűrös Éva szociológus, szociálpolitikai szakértő, a Társaság régi tagja és a Kiss István emlékkötet „ Cselekvő állam” c. szerkesztője.
Elhatároztuk, hogy létrehozzuk a Falufejlesztési Társaság weboldalát és „blog”ját:

                                            falu.blog.hu lesz az elérési cím.

- Miklóssy Endre meg is írta a „blog” nyitó témáját, vitaindítót, egy kis történeti keresztmetszetet a Falufejlesztési Társaságról.

Jóváhagytuk, hogy a természetes személyek évi 2000, jogi személyek évi 6000 Ft tagdíjat fizetnek és a jövőben élünk a pályázatok adta lehetőséggel is.

Bankszámla számunk: 10200830-32323544-00000000

Barátsággal és szeretettel várjuk régi, új tagjainkat, az érdeklődőket a Társaság rendezvényein és különféle szakmai programjain, pl. a rendszeresen működő Csütörtöki Iskola havi előadásain, gondolatébresztő beszélgetésein a MÉSZ Székházban, amely minden hónap első csütörtök 17 órakor van .

 Az új elnök, Krizsán András elérhetősége: falufejlesztes@gmail.com

 

 Összeállította: Nagy Júlia ( folyam@freemail.hu)

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://falu.blog.hu/api/trackback/id/tr2340686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Malya Carmen 2008.02.17. 14:09:28

Kedves Júlia!

Nagyon jó az összefoglalód. De hol van Endrének a vitaindítója? Én már olvastam, emilben terjed. Öt oldal, de nagyon jó. Kellene valahogy beszélni Endrével, hogy lehetne valahogy feltenni részletekben. Kihagyni nem szabadna belőle, az írás így jó ahogy van.

Üdv:
Carmen

Kemény Pál 2008.02.18. 09:46:55

Kedves Mindenki! Meghatottan és nagy örömmel olvastam ezt az "oldalt",- jónak, igaznak és fontosnak érzem minden szavát, -végre csak olyan kvalifikált és elhívatott emberek viszik tovább az ÜGYET, akik garanciát jelentenek minden szempontból! Hálás köszönettel, szeretettel kívánok további eredményes "homálybogozást" is!
Kemény Pali

Orosz kati 2008.02.20. 00:22:48

Kedves Júlia,
kedves Társak,

1989 óta a Galgamenti Népfőiskola munkáját támogatta Berci közvetlenül, tanácsokat adva, éd segített a "homályt bogozni" nekünk is. Lénye összekapcsolódott számunkra a faluról felelősséggel gondolkodással. Az általa nyújtott értékek beépültek közösségi tevékenységünkbe, és mégha nem is értettünk mindenben egyet, mindig tisztelni lehetett véleményét.
Most Máriahalmon lakok, és szívesen lépnék be a Társaságba, ha lehet. Itt is jó lenne tanulni tőle, általa, Veletek.
Juli ölellek!
üdvözlettel
Orosz kati

tbsp 2011.05.13. 16:51:16

Kedves András,
Kedves Elnök Úr
Kedves Barátaim
Hosszú időre elszakadtunk egymástól. Többször
kerestelek benneteket az Első Pesti Sörözőben
hiába ! Talán sok kellemetlenségtől megszaba-
dúlhattam volna,mert egy páran sajnos átvágtak
a vidékfejlesztési és a Magyar Mezőgazdaság és
a Magyar Falvak érdekeinek megvédéséért foly-
tatott fáradozásaimban ! Azért kihevertem a
csapásokat.Most egy nehéz döntés előtt állok!
E hó 27.-én egy Projekttársaságot alapítanék
egy Zárt RT -al, amellyel Biogáz-üzemeket és
kis-méretű, de gazdaságosan működtethető Élel-
miszer Feldolgozó üzemeket, valamint Állattenyésztő üzemeket és erőműveket akarunk
telepíteni. Beindítanám a CSICSÓKA PROGRAMOT !
Amit a Felvidéken Ján Slota és sajnos magyar
barátai is megakadályoztak. Itthon pedig eddig
minden kezdeményezésem kudarcba fulladt, mert
mindenki csak lenyúlni akarta az ötleteimet !
Kétszer majdnem eltettek láb alól, amikor meg
akadályoztam szándékaikat ! Hála Istennek meg-
tudtam akadályozni, hogy sikerüljenek terveik !
Mert ha sikerre segítettem volna őket, akkor
ma nem Orbán Viktor és Barátaink lennének kor-
mányon ! Időközben beléptem 86.-ik életévembe,
de még elég erősnek érzem magam, hogy terveimet
amit Közületek is többen ismernek, még megva-
lósíthassam. Egy bajom van, nem Pesten, hanem
Dunaharasztiban lakom, s így nem lesz sok lehe-
tőségem a csütörtököket Veletek töltenem !
Jövő csütörtökön azonban jövök !
Üdvözlettel Mindenkinek
Tibor bátyátok

falufejlesztes 2011.05.15. 15:41:47

@tbsp: Kedves Tibor
Nagyon örültem a jelentkezésednek. Legközelebb május 26-án, csütörtökön, 14 órakor találkozunk a Magyar Építőművészek Szövetségének székházában (1088 Budapest, Ötpacsirta u. 2). Ha tudsz, akkor gyere el, várunk szeretettel.
Krizsán András
süti beállítások módosítása