HTML

Isten hozott

Kemény Bertalan öröksége az Országos Falugondnoki Hálózat. Ha meg akarjuk érteni nemzetünket, vidékre kell mennünk. Ha építeni akarjuk a nemzetünket, vidéken kell kezdjük. Tennivaló pedig akad bőven!

Kommentek

  • Zizzenő: Ma hallottam a faluról a Kossuth rádióban. Nézem a képeket, és csak bámulok. Csodásak a képek. Gra... (2014.03.20. 19:28) EGY ÚJ CIGÁNY POLITIKAI KONCEPCIÓ ALAPJAI
  • falufejlesztes: @tbsp: Kedves Tibor Nagyon örültem a jelentkezésednek. Legközelebb május 26-án, csütörtökön, 14 ór... (2011.05.15. 15:41) Megújuló Társaság
  • dzsilla: remek írás! egyébként meg pont ma olvastam egy interjút, azt hiszem valamennyire kapcsolódik a tém... (2011.02.09. 13:58) ALUSZNAK NÉMÁN A FALUK
  • Alízium: Érdekes témák ígérkeznek. Kár, hogy kevesen hallanak ezekről az előadásokról! (2009.11.09. 13:44) CSÜTÖRTÖKI ISKOLA 2009 ŐSZ
  • Ződgyík: Kellemes az atmoszféra. Érdekes volt végignézni a képeket. Tetszik, hogy nem hagynak semmit az eny... (2009.09.26. 14:14) Az önfenntartó falu

Linkajánló

Szükség van a falugondnoki hálózatra

2011.10.21. 15:57 falufejlesztes

Megjelent az Új Magyarország Vidékfejlesztési program honlapján:

http://www.umvp.eu/?q=hirek/szukseg-van-a-falugondnoki-halozatra

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK) keresték meg a Vidékfejlesztési Minisztérium kiállítói standját Krizsán András vezetésével a Falufejlesztési Társaság keretében működő tanyagondnoki szolgálat munkatársai.

Az Országos Falugondnoki Hálózat Kemény Bertalan munkássága nyomán 1990 augusztusa óta fejti ki tevékenységét Magyarországon. A tanya- és falugondnoki szolgáltatás alapvető célja az aprófalvak (és a külterületi lakott helyek) intézményhiányból eredő hátrányainak enyhítése, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatáshoz, egyes alapellátásokhoz való hozzájutás biztosítása. Ezen felül biztosítja a helyi adottságokhoz és sajátosságokhoz igazodó egyéni és közösségi szintű igények kielégítését is, körébe tartozik egyes szociális és egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása, továbbá szerepet vállal a népesség művelődési és szabadidős programjainak szervezésében.

A találkozón V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár utalt arra, hogy maga is rendkívül fontosnak tartja a falugondnoki hálózat működését. A vidéken elő emberek életét érintő kormányzati és önkormányzati szervezetek működése hatékonyabbá tehető, hiszen kisebb lefedettségi területeken látják el feladataikat, így átláthatóbb és átfogóbb a kapcsolat. Fontos, hogy a magyar vidék nem egységes, nem mutat homogén képet, ezért eltérő a munka is az aprófalvas kistérségekben. Az emberek közötti kapcsolatok és a kis helyi közösségek megerősítésére van szükség. Kemény Bertalannak, a Falufejlesztési Társaság egykori elnökének szavait idézve: „a falu közösségének egészét kell visszaintegrálni a közösségbe”.

Krizsán András, az MNVH elnökségi tagjaként is jelentősnek ítélte a tanyagondnoki működés szellemiségét, amely az innovatív, megújuló magyar falu jövőjének formálója lehetne. Tartós partnerség kialakítására van szükség a különféle falumegújítási, falufejlesztő, közösségfejlesztő szakemberekkel, szakmai műhelyekkel. A komplex tanyagondnoki hálózat megteremtése érdekében arra törekszünk, hogy legyen egy együttműködő keret a hatékonyabb vidékfejlesztéshez. V. Németh Zsolt fontosnak tartotta a vidék foglalkoztatási gondjainak enyhítését, elterjeszthető gyakorlatként említette a Zika és a Nagyhajmási Szövetkezet által életre hívott Nyúl-unk a Munkáért programot.

A szolgálat jelenlévő szakemberei felajánlották, hogy a kis településeken és a tanyákon élők informálásával egy közösen összeállított, a körükben felvett igényfelmérő kutatói kérdőív kitöltésével szívesen hozzájárulnának a kormányzat Tanyafejlesztési Programjának továbbfejlesztéséhez. Fontosnak tartották a vidékfejlesztőkkel közös képzések és a tanyafejlesztési programról szóló közös konferencia megrendezését.
A találkozó résztvevői egyetértettek abban, hogy a 2014 utáni új uniós és kormányzati vidékfejlesztési programok végrehajtása során az eddigieknél hangsúlyosabban, szoros partneri együttműködésben segítenék a pozitív kezdeményezések megvalósítását, az ország más vidéki területén bevált jó gyakorlatok elterjesztését.

Forrás: VM VKSZI

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://falu.blog.hu/api/trackback/id/tr963320203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása