HTML

Isten hozott

Kemény Bertalan öröksége az Országos Falugondnoki Hálózat. Ha meg akarjuk érteni nemzetünket, vidékre kell mennünk. Ha építeni akarjuk a nemzetünket, vidéken kell kezdjük. Tennivaló pedig akad bőven!

Kommentek

  • Zizzenő: Ma hallottam a faluról a Kossuth rádióban. Nézem a képeket, és csak bámulok. Csodásak a képek. Gra... (2014.03.20. 19:28) EGY ÚJ CIGÁNY POLITIKAI KONCEPCIÓ ALAPJAI
  • falufejlesztes: @tbsp: Kedves Tibor Nagyon örültem a jelentkezésednek. Legközelebb május 26-án, csütörtökön, 14 ór... (2011.05.15. 15:41) Megújuló Társaság
  • dzsilla: remek írás! egyébként meg pont ma olvastam egy interjút, azt hiszem valamennyire kapcsolódik a tém... (2011.02.09. 13:58) ALUSZNAK NÉMÁN A FALUK
  • Alízium: Érdekes témák ígérkeznek. Kár, hogy kevesen hallanak ezekről az előadásokról! (2009.11.09. 13:44) CSÜTÖRTÖKI ISKOLA 2009 ŐSZ
  • Ződgyík: Kellemes az atmoszféra. Érdekes volt végignézni a képeket. Tetszik, hogy nem hagynak semmit az eny... (2009.09.26. 14:14) Az önfenntartó falu

Linkajánló

ÁTADTÁK AZ IDEI KEMÉNY BERTALAN FALUFEJLESZTÉSI DÍJAKAT

2012.03.07. 10:53 falufejlesztes

Kemény Bertalanra emlékeztek Alsómocsoládon

 

A falugondnoki rendszer ötletgazdájára emlékeztek Alsómocsoládon. Idén hat szakember kapta meg a Kemény Bertalan emlékére alapított Falufejlesztési díjat, amelyet negyedik alkalommal osztottak ki pénteken.

„A falugondnok életünkben az egyetlen biztos pont” – kezdte köszöntőjét Dicső László, Alsómocsolád polgármestere a pénteki rendezvényen.
Kemény Bertalan (1928-2007) széleskörű tevékenységével megálmodta és létrehozta a tanya- és falugondnoki szolgálatot. Egy olyan egyszemélyes „intézményt”, aki beszerez, elintéz, tanácsot ad, meghozza a gyógyszert, fát vág, vérnyomást mér, kihordja az ebédet, aki könyvet és színházjegyet árul, aki elvégez mindent, amire képes, s amire szükség van a faluban, tanyákon, csak épp intézmény nincs rá. Egyszóval ő az, aki felvállalja a falu minden gondját.
A Kemény Bertalan Falufejlesztési Díjat azzal a céllal alapította a Falufejlesztési Társaság, hogy erkölcsi elismerése legyen azoknak a falugondnokoknak, akik a munkaidő korlátait nem ismerve végzik feladatukat, valamint azoknak a vidékfejlesztő szakembereknek, akik a vidéki élet jobbításán fáradoznak.
Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális, Család- és Ifjúságügyért felelős államtitkára szerint a helyben maradást és a vidéki életformát erősítheti a jövőben a tanya- és falugondnoki szolgálat. Mint mondta: örömmel vehetjük, hogy a múlt évben is közel százzal nőtt ezen fontos hivatás vállalóinak a száma, így idén már közel 1300-an segítik a vidéken élők életét, ezzel fél millió ember mindennapjait megkönnyítve.


Ez egy ünnepe a vidéknek és a vidékért tenni akaró embereknek – mondta Mezőszentgyörgyi Dávid, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat főtitkára. Kiemelte: a falugondnok minden, egy személyben megvalósuló vidékfejlesztés.
Fontos feladat vár a jövőben a falugondnokokra – mondta Andrásfalvy Bertalan az ünnepségen. Az egyetemi tanár szerint ma Magyarországon a legfontosabb és legnagyobb kérdés a vidék jövője. Történelmünk során a vidék adta az országnak a sok kiművelt emberfőt és az ország védőit is, amíg a vidékre támaszkodtunk, addig nem lehetett legyőzni minket – jelentette ki a volt művelődési és közoktatási miniszter.

 

„A vidékfejlesztéshez nem csak népességmegtartó képességre van szükség, hanem képességmegtartó népességre” (Kemény Bertalan)

 

Idén hatan részesültek a Kemény Bertalan Falufejlesztési Díjban, amelyet Soltész Miklós és Krizsán András, a Falufejlesztési Társaság elnöke adott át a díjazottaknak.
Benkő Jánosné 2001 óta tagja a Zalai Falvakért Egyesület falugondnoki tagozatának. Senior falugondnokként sikeres a falugondnoki alapképzés helyi gyakorlatának szervezésében, megvalósításában.
1996 óta látta el a tanyagondnoki feladatokat Csikérián egyszemélyes intézményként Osztrogonácz Béláné. Feladatát szolgálatnak tekintette, példaértékűen végezte. A nemrég nyugdíjba vonult tanyagondnok jelenleg az utódját tanítja be – hangzott el a díj kiosztásakor.
Rémiás István 21 éve látja el a falugondnoki feladatokat, a falugondnoki hálózat legrégebbi, máig aktív tagja. Tevékenységével hozzájárul ahhoz, hogy az Istvánmajorban és az Adorján tanyán élő emberek hozzájussanak a mindennapi életüket megkönnyítő szolgáltatásokhoz.
Andrásfalvy Bertalan a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja, tudományos munkássága az egész magyar néprajztudomány területét átfogja, publikációinak száma meghaladja a háromszázat.
Csányi László, Mórahalom alpolgármestere már több mint egy évtizede törekszik a külterületi lét hátrányaiból adódó feszültségek feloldására. Azon fáradozik, hogy a városban és a külterületen élők egyenrangú partnerei lehessenek egymásnak.
G. Fekete Éva munkássága több évtizedes múltra tekint vissza. Számtalan kutatás fűződik a nevéhez a vidékfejlesztés, a szociális gazdaság és foglalkoztatás-fejlesztés, valamint az elmaradott térségek, perifériák, aprófalvak társadalmi és gazdasági sajátosságai területén.

 

VM VKSZI

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://falu.blog.hu/api/trackback/id/tr764295004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.